rekryteringsta-get-vit.png

:

:

:

Till avgång

Här stressar vi mindre och får mer livskvalitet för pengarna

hna-rekryteringståget-nyhet-1170x858-ove.jpg

Ove Demander är född och uppvuxen i Slagsta söder om Stockholm. Sedan slutet av 2013 bor han i Söderhamn med sin fru Sandra och deras två söner Emil och Isak. Hans fru arbetar som innesäljare på ett IT-företag i Gävle och Ove jobbar som barnmorska på sjukhuset i Hudiksvall. Trots många mil i bilen till och från jobbet har flytten till Hälsingland inneburit ett lugnare tempo, mindre stress och en högre livskvalitet.

Ove ville bli barnläkare när han avslutade gymnasiet men betygen räckte inte till. När han inte kom in på läkarlinjen valde han istället att utbilda sig till sjuksköterska på Karolinska Institutet i Stockholm. Under en praktik på en operationsavdelning fick han vara med om två kejsarsnitt. Ove tyckte att det var en väldigt speciell upplevelse att få vara med när barnen kom till världen. Han hörde sig för under en senare praktik om det fanns möjlighet att få besöka en barnmorskemottagning, vilket han fick och på den vägen är det. Efter att läst klart till sjuksköterska vidareutbildade sig Ove till barnmorska. Ett yrkesval som inte är helt vanligt om man är man, endast 0,3 procent av landets barnmorskor är män.

Efter examen 2005 arbetade Ove i åtta år på BB-avdelningen på Huddinge Sjukhus. Under dessa år träffade han sin nuvarande fru som var född och uppvuxen i Söderhamn i Hälsingland. Till att börja med flyttade de ihop i Oves lägenhet i Flemingsberg utanför Stockholm. Efter några år tröttnade de på den stressiga tillvaron i storstan och valde att flytta till Gävle längs Hälsingekusten där föddes deras första son. De bodde där i fem år, efter att deras andra son fötts flyttade de vidare några mil norrut, till Söderhamn där Sandra hade sina föräldrar.

I Söderhamn hittade de sitt drömhus bara ett stenkast från havet. På den stora tomten fanns en skogsdunge med en stor trädkoja, en lekstuga, ett förråd, en jordkällare och ett gästhus.

 - Att ha en stor tomt där barnen kan leka och möjlighet att ha övernattande gäster som slipper sova i en bäddsoffa i vardagsrummet är otroligt lyxigt när man som vi bott i en lägenhet i Stockholm. Vi skulle aldrig ha råd att bo så här i närheten av Stockholm, säger Ove. Här får vi så mycket mer för pengarna, jag förstår inte varför vi väntade så länge med att flytta. 

På Hudiksvalls Sjukhus fanns lediga tjänster som barnmorska så Ove fick jobb direkt. Där trivs han jättebra, både på sjukhuset och med sina kollegor. Idag arbetar han på förlossningsavdelningen och får förlösa barn vilket han inte gjorde under de åtta år han jobbade i Stockholm. Han tycker att det är lika fantastiskt att få vara med varje gång. Han går på sitt pass kl 21.30 på kvällen och slutar kl 07.30. Att jobba natt passar Ove perfekt. 

- På Hudiksvalls Sjukhus har vi ett förmånligt nattavtal vilket innebär att vi för varje 10-timmars nattpass får 14 timmar på schemat. Det innebär att jag bara jobbar drygt 70% men får betalt för heltid. Det är perfekt för mig med tanke på att jag har småbarn och jobbpendlar.

Hela familjen trivs jättebra i Hälsingland så Ove tror att de blir kvar här.

Det bästa med Hälsingland enligt Ove:
Tystnaden – här slipper vi det ständiga bruset från trafiken
Lugnet - både människorna och tempot är lugnare och livet är mindre stressigt
Årstiderna - sannolikheten att vi får fira en vit jul här är betydligt större än i Stockholm
Prisnivån på boende - möjligheten att bo stort och fint i ett trevligt område utan att behöva vara skuldsatt upp över öronen.

Tillbaka