rekryteringsta-get-vit.png

:

:

:

Till avgång

Arkitektparet som bygger ett nytt liv i Sverige

Arkitektparet som bygger ett nytt liv i Sverige

Raya o Osama DSC_0919.png

Raya kommer från Hama i Syrien där hon är uppvuxen tillsammans med sin mamma, pappa och syster. Hon är utbildad arkitekt vid universitetet i Aleppo och har även arbetat som arkitekt ett antal år. På universitetet träffade Raya sin nuvarande man, Osama, även han arkitekt. Efter studierna fick Osama jobb i Saudiarabien så de flyttade dit. Under åren där fick de tre söner - Adam, Zakaria och Aram. Efter en tid blev längtan hem till Syrien för stor så Raya tog barnen med sig och flyttade tillbaka, men på grund av kriget i landet kunde de inte bli kvar länge utan flydde. Efter en lång och mödosam resa nådde Raya och barnen till slut tryggheten i Sverige. Det här var i februari 2015. Sedan dess har mycket hunnit hända.

Osamas bror var sedan tidigare redan bosatt i Sverige, i Strömsbruk utanför Hudiksvall. När Raya och barnen kom till Malmö satte han sig i bilen och åkte ner och hämtade dem. Till en början bodde familjen hemma hos brodern men efter en tid fick Raya hjälp av en man i byn att hitta en egen lägenhet i Harmånger till sig och barnen. Barnen fick börja skola och dagis direkt, lärde sig svenska och fann sig snabbt till rätta.

Efter ett drygt år kom även Rayas make Osama till Sverige. De började då läsa på SFI tillsammans och har nu läst alla fyra nivåer och dessutom grundläggande svenska. Därefter försökte de båda komma ut på praktik. De fick snabbt erfara att det inte är helt enkelt att komma ut i arbetslivet när man inte behärskar språket helt. Även om både Raya och Osama talar bra svenska har det varit svårt att få praktikplats. Raya lyckades till slut få praktik på Hälsocentralen i Harmånger där hon trivts bra medan Osama sökt praktik på ett flertal olika bygg- och möbelföretag utan framgång hittills.

De drömmer om att starta en egen arkitektfirma så de kan använda sig av den utbildning och erfarenhet de har. Osama har precis gått en starta eget kurs i Hudiksvall för att lära sig vad som krävs för att äga och driva företag i Sverige. Det är mycket nytt att lära sig om såväl lagar och regler som det svenska systemet. Parallellt med studierna letar Osama mark där han kan bygga hus som de själva ritat för att sedan sälja. Han skulle även vilja hyra en lokal där han kan ha ett showroom och visa upp sina objekt.

- Det vore roligt att kunna ge svenskarna en ny stil, säger Osama och ler. Idag har nästan alla samma inredningsstil och köper sina möbler i samma affärer. Jag kan designa både hus och möbler utifrån kundernas egna önskemål och på så sätt skapa något helt unikt, säger Osama. Familjen trivs väldigt bra i Sverige och tror att de blir kvar här. De har fått ett fint mottagande och mött många snälla människor sedan de kom hit. De uppskattar även att allt är så välordnat och fungerar så bra. - Men det vi uppskattar mest är att vi kan ge våra barn en trygg uppväxt här, säger Raya. Det är viktigare än något annat.

Tillbaka