rekryteringsta-get-vit.png

:

:

:

Till avgång

Här finns mycket vi inte kan få i en storstad

Här finns mycket vi inte kan få i en storstad

Johannes m fam_474A8645.png

Varken Johannes eller hans fru Frida kommer från Hälsingland. Johannes är uppvuxen i Knivsta utanför Uppsala och Frida föddes i Centralafrikanska republiken och växte sedan upp i Östersund. Att de hamnade i Hudiksvall beror på att Frida gjorde sin praktik och AT-tjänst på Hudiksvalls sjukhus under läkarutbildningen. I början pendlade de mellan Uppsala och Hudiksvall och under den perioden blev de alltmer förtjusta i staden. Till slut bestämde de sig för att flytta och i december 2015 hittade de ett hus i centrala Hudiksvall och slog till.

Johannes och Frida träffades i Uppsala för drygt tre år sedan. Sedan dess har mycket hänt. Paret har flyttat till Hudiksvall, köpt hus, gift sig och fått sonen Oscar 3 månader.

- Vi trivs väldigt bra i Hudiksvall berättar Johannes. Fördelarna är många. Det är lätt att ta sig hit och härifrån med tåg vilket vi ser som en stor fördel, då vi inte vill vara beroende av bil. Vi har promenadavstånd till havet, jobbet, mataffären, tågstationen och förskolan vilket är en enorm fördel.

Huset de köpte var i så fint skick att inga renoveringar krävdes. Istället har paret kunnat fokusera på att installera solcellspaneler på taket. Då huset är relativt stort hade familjen möjlighet att hyra ut två rum till Nawaf och Yasin från Syrien. Johannes och Frida var bekanta med några släktingar till dem i Östersund så det kändes naturligt att öppna upp sitt hem för dem. Nawaf och Yasin bor inte kvar längre men de träffas fortfarande regelbundet och har lärt känna många av varandras vänner.

Just nu är Frida föräldraledig från sin ST-tjänstgöring på Öron-Näsa-Hals avdelningen på sjukhuset och när hon börjar jobba igen så planerar Johannes att vara hemma med Oscar.

Johannes intresse för datorer och programmering föddes tidigt. Johannes och hans äldre bror spenderade i stort sett all fritid framför datorn. Allt om programmering och systemutveckling har han lärt sig själv. I skolan var han engagerad i olika datorklubbar och på fritiden arrangerade han LAN-partyn under flera år. Han inledde sin yrkeskarriär som IT-tekniker och fortsatte därefter som systemutvecklare.


2010 ramlade han och en kollega över en affärsidé som var för bra för att låta bli. Det ena ledde till det andra och sedan 2011 driver Johannes företaget 46elks som erbjuder tjänster för automatiserad telefoni och tvåvägs-SMS. Företaget har idag kunder i 15 länder, fem heltidsanställda och omsätter drygt 3,5 MSEK. Det är mycket spännande på gång och Johannes ser bara möjligheter när han blickar framåt. Han åker till kontoret i Uppsala två dagar i veckan, övriga dagar jobbar han hemifrån.


- Det funkar utmärkt att pendla. Jag tar 07-tåget från Hudik och kan ha första mötet i Uppsala kl 09.15. Åker jag 16-tåget hem är jag hemma igen till middagen. Eftersom jag åker tåg kan jag ju även jobba på väg till och från jobbet så det blir väldigt tidseffektivt.


På sikt kanske Johannes startar ett kontor i Hudiksvall också men just nu passar det perfekt för familjen att han jobbar hemifrån och kan rycka in om Frida behöver hjälp med Oscar. Programmering går som en röd tråd genom Johannes liv. När han inte jobbar så utvecklar han spel och är mentor för barn som vill lära sig mer om programmering. Frida sjunger i kör och tillsammans umgås de gärna med vänner, deltar på Röda Korsets Språkcafé och går i kyrkan.

Tillbaka